De kerkzaal

De kerkzaal van de Eusebiuskerk is een bouwkundig meesterwerk (79 m lang, 29 m breed, schip 25 m hoog). Ondanks de dramatische verwoesting tijdens de Slag om Arnhem en de wederopbouw na de oorlog, is er nog veel van de imposante kerkzaal aanwezig gebleven.

De Eusebiuskerk weerspiegelt het historische belang van de stad Arnhem. De belangrijkste bouwheer van de Eusebiuskerk was Karel van Egmond, hertog van Gelre en graaf van Zutphen (1467-1538). Karel van Gelre was een machtig heerser. Zijn politieke en militaire invloed reikte tot ver buiten de Nederlanden; Gelre en Arnhem vormden een machtscentrum in de Europese politiek.
In de kerkzaal staan diverse objecten die direct verbonden zijn met Karel van Egmond. Zijn praalgraf bevindt zich in de kerkzaal, evenals zijn wapenrusting en de door hem geschonken Salvatorklok. In 1538, het jaar van zijn overlijden, gaf de hertog opdracht aan de Arnhemse klok-en geschutschieter, Willem Tolhuys om de Salvatorklok te gieten. In 1539 werd de klok gegoten.

Door de eeuwen heen zijn er ook diverse historische objecten die te maken hebben met de burgers van Arnhem bewaard gebleven, zoals; de vier gildetafels in het noordertransept, de preekstoel en het epitaaf (grafmonument) van Jodocus Sasbout de eerste kanselier van Gelderland onder Keizer Karel de Vijfde.
Op de oostelijkesluitingsmuur van de kooromgang is een muurschildering te aanschouwen. Dit fresco is origineel en stelt de vier taferelen uit het het verhaal van Christus Passie en de opstanding 1550 voor.
Muzikaal gezien is de Eusebiuskerk ook erg bijzonder. Het in 1795 gebouwde Strumphlerorgel werd na de tweede wereldoorlog geplaatst en is recentelijk helemaal gerestaureerd.

Onder de Eusebiuskerk bevinden zich de grafkelders. Hier liggen onder andere de skeletten van drie neven van Willem van Oranje. Ook zijn de fundamenten van de voorganger van de Eusebiuskerk te bewonderen: de in de 10e- 11e eeuw gebouwde St. Maartenskerk. Deze werden opgegraven tijdens de wederopbouw in de jaren zestig.

Wilt u meer weten over de Eusebiuskerk en zijn bijzonderheden? Onze gidsen vertellen u graag meer tijdens een rondleiding.