Bezoeken

Unieke redenen om de Eusebius te bezoeken:

 • De Eusebiuskerk is een bouwkundig meesterwerk.
  De Eusebiuskerk is een Rijksmonument en  staat internationaal bekend als een fraai voorbeeld van de laatgotiek in ons land. Vooral de overvloed aan beeldhouwwerk, zowel binnen als buiten, is uniek.
  Lees hier meer over de bouwkunst.
 • De imposante Eusebiuskerk weerspiegelt het historische belang van de stad Arnhem.
  De belangrijkste bouwheer van de Eusebiuskerk was Karel, hertog van Gelre en graaf van Zutphen (1467-1538). Zijn praalgraf bevindt zich in de kerk, evenals zijn wapenrusting.
 • In het kerkgebouw herinnert veel aan deze bewogen periode tijdens de tweede wereldoorlog.
  De herboren Eusebiuskerk met haar nieuwe toren was een krachtig symbool van Arnhems nieuwe start in de toekomst. In het kerkgebouw herinnert veel aan deze bewogen periode.
 • Muzikale kerk met het imposante Strumphlerorgel en het grote carillon.
  Wie de Eusebiuskerk binnen komt, loopt onder het grote kerkorgel door. Het huidige Strumphlerorgel (gebouwd in 1795) komt oorspronkelijk uit een kerk in Amsterdam en vervangt het orgel dat in de oorlog werd verwoest.
  Het carillon, bestaand uit 54 klokken, heeft het totaal gewicht van 40.000 kg. Volgens kenners is de rijke klank van het Arnhemse klokkenspel uniek in ons land. Luister en lees meer over het Strumphlerorgel.
 • Het huis van twee religies.
  De oorspronkelijk katholieke kerk werd in 1579 door de protestanten overgenomen. Zij verwijderden heiligenbeelden en altaren uit de kerk. De muurschilderingen werden met witkalk overgeschilderd. Katholicisme en protestantisme hebben in de Grote- of Eusebiuskerk beide hun sporen achtergelaten.
 • De panoramalift  
  De panoramalift neemt iedere bezoeker mee langs het grootste carillon van Europa naar de belvedère op 73 meter hoogte. Vanaf deze hoogte is het mogelijk om Arnhem en zijn omgeving te aanschouwen. De wenteltrap geeft de mogelijkheid om te voet naar en hoogte van 83 meter te klimmen.
 • Tentoonstellingen
  De diverse tentoonstellingen over o.a. de geschiedenis van de Eusebiuskerk en de Slag om Arnhem.

Hoogtepunten Eusebius

In de kerkzaal worden regelmatig evenementen gehouden. Kijk voor uw bezoek in onze agenda of de kerkzaal open.