Annakapel en Raadskapel

Aan het entree portaal zijn twee kapellen verbonden, de Annakapel en de Raadskapel. Beide kapellen zijn kosteloos te bezoeken voor bezoekers (m.u.v. wanneer er evenement in de kapel plaats vindt). De kapellen vertellen over de geschiedenis van de Eusebius.

Annakapel
In de Annakapel aan de Noordzijde van de Eusebius, worden beelden tentoongesteld over “De Eusebius door de eeuwen heen”. De beelden geven een fraai beeld van hoe de Eusebius in uiterlijk is verandert door bijvoorbeeld de verhoging van de toren. De laatste foto van de reeks dateert uit 1930, genomen vanaf de markt. In de Raadskapel gaat het verhaal verder met “Vallen en opstaan in de 20e eeuw”.

In de Annakapel is ook een Glas- in- lood raam te bewonderen. Dit herdenkingsraam komt uit in de in 1990 afgebroken “Kleine Eusebiuskerk”. Het herdenkingsraam is een zogeheten apostelraam, gewijd aan Simon de Zeloot. Op het raam wordt de vlucht voor oorlogsgeweld en verwoesting het thema vormen. Het thema is gebaseerd op Mattheus 24. vs. 2 ‘Hier zal geen steen op de ander blijven’, wat ook van toepassing het in 1944 zwaar getroffen Arnhem.
Door particulier initiatief, dat werd ondersteund door de Arnhemse Monumentencommissie, werd er op aangedrongen in elk geval de monumentale beglazing van de Kleine Eusebius te redden. Het raam is toen gedemonteerd en voorlopig opgeslagen. Er formeerde zich een nieuw comité, die zich inzetten om het glas in lood raam in de St. Walburgis of de Grote of Eusebiuskerk te plaatsen. Glazenier Bas Beckers heeft het raam om technische redenen aangepast in vorm en geplaatst in de Annakapel van de Eusebius.

Raadskapel
De Raadskapel, aan de Zuidzijde van de Eusebius, staat volledig in het teken van wat er met de Eusebius is gebeurd tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

De foto tentoonstelling “Vallen en opstaan in de 20e eeuw” vertelt hoe de Eusebius van binnen en buiten is verandert nadat de kerk verwoest werd tijdens de Slag om Arnhem. De tentoonstelling laat u zien dat de Eusebius na granaatinslagen instortte en daarmee ook het historische interieur grotendeels verloren ging. Tijdens de wederopbouw werd de kerk grotendeels in originele staat gerestaureerd en herbouwd, maar de kerk werd ook vernieuwd. Voor het bovenste gedeelte van de toren werd een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuw ontwerp en beeldhouwer Henk Vreeling ontwierp Walt Disney beelden die als eigentijdse maskers en waterspuwers die aan de torenbekroning zijn verwerkt.

De Kerk is nieuw en geeft het oude weer,
aldus hoofdopzichter Adrie Schellevis.

Wie in de Raadskapel om hoog kijkt ziet een prachtig monument hangen. Het monument bestaat uit negentien parachutisten van brons die met een ijzeren draad aan het plafond zijn bevestigd. Het monument herinnert aan de Britse parachutisten die een vergeefse poging deden om via Arnhem een doorgang te forceren door de verdedigingslinies van de bezetter tijdens de Market Garden in september 1944.

De Eusebius krijgt zo nu en dan schenkingen. Het drieluik wat in de Raadskapel is daar een voorbeeld van. Het drieluik werd in 1960 geschilderd door Theo van der Horst (1921-2003) en heet De Vertwijfeling. Met De Vertwijfeling geeft hij zijn indrukken van de Slag om Arnhem weer.

In de toren kunt u meer over de Slag om Arnhem beleven bij de expositie ‘De Slag om Arnhem – 70 jaar onvoltooid verleden’.