1944 – 1964: Verwoesting en wederopbouw

De moed om opnieuw te beginnen

Op 17 september 1944 barstte de geallieerde operatie Market Garden los. Luchtlandingstroepen moesten bij verrassing een aantal bruggen veroveren op de Duitsers, om zo een snelle doorstoot naar Duitsland mogelijk te maken. Eén van de te veroveren bruggen was de Rijnbrug in Arnhem. De hevige strijd die volgde, is bekend als de Slag om Arnhem.  De Eusebiuskerk was een van de eerste gebouwen die werden getroffen. De kerk lag immers in de buurt van de omstreden Rijnbrug.

Zowel de Duitsers als de Britse parachutisten beschoten de toren, in de overtuiging dat de vijand er zich had verschanst. In de nacht van 19 op 20 september brandde de kerk helemaal uit. Er stond nog slechts een stenen karkas. Aanvankelijk leek de schade relatief gemakkelijk te repareren. Begin 1945 stortte de toren echter in, en met de toren ook een groot deel van de rest van de kerk.

De herbouw van de toren is gevorderd tot de tweede geleding

De herbouw van de toren is gevorderd tot de tweede geleding.

Al in de zomer van 1945 werden er plannen gemaakt voor de wederopbouw van de Eusebiuskerk. De Amsterdamse architect B.T. Boeyinga werd tot restauratie-architect benoemd. Bij het herstel van de kerk werd gebruik gemaakt van de gedetailleerde tekeningen van de Arnhemse architect J.W. Boerbooms, die hij ter voorbereiding van de eerdere restauratie van 1894-1930 had gemaakt. In 1947 werd daadwerkelijk met het herstel begonnen. In oktober 1961 kon de kerk weer als godshuis in gebruik worden genomen, in aanwezigheid van koningin Juliana.

In 1964 tenslotte kwam de toren gereed, gekroond met een nieuwe lantaarn van architect Th. Verlaan. Met de voltooiing van de toren was het wederopbouwwerk afgesloten, twintig jaar na de verwoesting.

Lees ook:
‘De moed om opnieuw te beginnen; Waarom een kerk een symbool werd ‘